SİİRT BATTANİYESİ PAZAR İMKANLARI
Son olarak 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya’da yapılan G-20 zirvesinde dünya liderlerine hediye edilerek gündeme gelen Siirt’e özgü tiftik battaniyeleri hafızalarda tekrar yer edinmeye başladı. Siirt battaniyesi pazar imkanları olarak sınırlı bir alana etki etmeye çalışsa da son zamanlarda Siirt’te battaniyeciliği geliştirme yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Üretilen battaniyelerin kalitesini arttırma ve TSE standartlarını yakalama amacıyla yeni battaniye ustaların yetiştirilmesi, battaniyenin tanıtımı için tanıtım filmleri ve broşürlerin hazırlanması, il dışında tanıtıp çalışmaları yapılması ve bir satış merkezinin kurulması yönünde çalışmalar yapılmıştır.
Bahsi geçen satış merkezinde 9 adet atölye ile üretimi sağlanan ürünlerin sergilemesi yapılmakta olup, ayrıca kurulan bir internet sitesi ile de üretilen ürünlerin Türkiye’nin her yerine satışı sağlanarak Siirt battaniyesi pazar imkanları her geçen gün arttırılmaya çalışılmaktadır. Bu internet sitesinde tek ve çift kişilik battaniye çeşitlerinin yanı sıra yine tiftikten yapılan namazlık seccade, heybe ve çantalar makul fiyatlarla satışa sunulmuştur. İnternet sitesi ile Türkiye’deki müşterilerin yanı sıra başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinden de ciddi anlamda siparişler alınmaktadır.
Siirt battaniyesinin toptan ve perakende olarak satışı yapılmakta, müşteri talepleri ve siparişler üzerine dokuması yapılan battaniyelerin üzerine istenilen renk ve desenlerde yapılıp, isimler yazılabilmektedir. Tekli (130x200 cm) , çiftli (130x220 cm) olarak; siyah, bej, kahverengi ve gri renklerde üretilmekte olan Siirt battaniyesi pazar imkanlarıolarak gelişmeye çalışmaktadır.
Kadınlara İstihdam İmkanı Sağlıyor
Yakın bir zamanda Siirt halkının en önemli geçim kaynağı olan Siirt battaniyesi işsizlik ve istihdam sorununa önemli ölçüde çare olmaktaydı. Ekonomik sıkıntılar, gerekli yatırımların yapılmayışı, terör gibi nedenlerle son zamanlarda önemini yitirmiş gibi gözükse de Siirt’de özellikle kadın istihdamına büyük katkı sağlamaktadır. Son olarak Siirt’i Geliştirme ve Kalkındırma Derneği tarafından uygulanan “Kadın İstihdamında Saf Tiftik Dokumacılığının Geliştirilmesi Projesi’nde dokuması yapılan Siirt battaniyesi pazar imkanları genişletilerek yurtdışına ihraç edilmeye başlanmıştır.
İlgili projede Siirt Üniversitesi ile de işbirliği yapılarak battaniyelere belirli bir standart getirilerek kadın istihdamı öncelikli olarak ele alınmıştır. Tiftik dokumacılığının hemen her aşamasında el emeğine olan ihtiyaç özellikle ham tiftiğin renklerine ayrıştırılması, yıkanması, hallaçlanıp ip haline getirilmesi gibi aşamalar hep kadın emeğinden geçtiğinden, proje ile kadınların aile ekonomisine katkı sağlamaları hedeflenmiştir.
Pazar İmkanlarının Genişletilebilmesi
Siirt battaniyesi pazar imkanları olarak sınırlı bir alanda ayakta durmaya çalışsa da yapılacak kritik hamleler ile hakettiği noktalara gelebilir. Yapılacak hamleler şunlar olabilir: