MOTİFLİ SİİRT BATTANİYESİ
Siirt’in geleneksel el sanatı ürünlerinden olan ve Siirt’de yetiştirilen tiftik keçilerinin tüylerinden elde edilen Siirt battaniyesi son zamanlarda orijinal yapısı bozulmadan, herhangi bir katkısı maddesi içermeyecek şekilde yeniden şekillendiriliyor. Son zamanlarda Siirt’de renk, dese ve biçin değişiklikleri ile yeni bir bakış açısı yaratılarak, bilgisayar destekli programlarla araştırma-geliştirme çalışmaları yapılarak motifli Siirt battaniyesi üretimi yapılmaktadır. Battaniye üretiminde kullanılan tiftikler tamamen orijinal olup, tiftik keçisinin doğal rengini yansıtmaktadır. Tiftikler için çoğunlukla şu renk çeşitleri mevcuttur:
Özellikle tiftikteki keçiye ait kokuları giderme amaçlı, sistemli ve düzenli bir takım çalışması yapılarak TSE standartlarından ödün vermeyerek farklı ölçülerde desen ve motifler üretilmektedir. Tiftik tüyü yapı olarak sağlam bir özelliğe sahip olup, yıkandığı zaman da parlama yaparak görsel olarak daha hoş durmaktadır. Motifli Siirt battaniyesi de üzerindeki motifleri daha net bir şekilde yansıtabiliyor.
Bazı örnekler de boya kullanmak suretiyle kırmızı, pembe, yeşil gibi renklerle bayrak, amblem gibi özel tercihe bağlı motifler yapılabilmektedir. Bu aşamada beyaz tiftik kök boyalarla renklendirilerek dokuma işlemi yapılmaktadır. Motifli Siirt battaniyesi tiftiklerin orjinalliğini bozmadan dokunduğu takdirde daha güzel görüntüler verecek olsa da müşterilerin ihtiyaç ve tercihlerine göre değişik motifler yapılabilmesi mümkündür.
Osmanlıca Motifli Battaniyeler Üretiliyor
Siirt Üniversitesi Siirt ve Yöresi El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından bu yılında başında uygulanmaya başlayan bir çalışmayla artık üzerinde Osmanlıca motifleri bulunan motifli Siirt battaniyesi üretimi başladı. 3 usta ve 1 atölye şefi nezaretinde yürütülen çalışmalarda geleneksel tiftik dokuma uygulamaları bilgisayar programlarından çizim desteği alınarak yürütülmektedir.
Yaklaşık 300 yıllık geleneği olan tiftik dokuma el sanatında Arapça ve Osmanlıca harfleri battaniyelere işlenebilirken, Harf devrimiyle birlikte sekteye uğrayan bu uygulama Siirt Üniversitesi tarafından tekrar gün yüzüne çıkarıldı.
Osmanlıca’yı tekrar canlandırma amacını da güden bu uygulama da Osmanlıca harfleri değişik biçim ve desenlerde battaniyelere işleniyor. Osmanlıca motifli Siirt battaniyesi son derece ilgi görürken, Uygulama Merkezi’nde daha önce ünlü devlet büyüklerinin ve ressamların motifleri de battaniyelere işlenerek üretilmişti.